Mandaty zdrożeją dwukrotnie?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zwolin
    Rider
    • 2010
    • 656

Zamieszczone przez abstinent
    filipT, zwykła krajówka z ograniczeniami do 70-80km/h dziurami i korkami, kolizyjnymi skrzyżowaniami itp
    no, rzeczywiście wystarczy
    gdzie w co drugiej wsi masz ograniczenie do 40-50km/h. Gdyby jeździć zgodnie z przepisami to przejechanie 100 w tym kraju zajełoby 2-3h. (od 3h szybciej będzie rowerem :szeroki_usmiech ).
    Płacimy akcyzę i podatek w paliwie. Im droższe paliwo, tym większe wplywy i tym mniej kasy na drogi. Cos tu jest chyba nie tak. Te zmiany przepisów to tylko i wyłacznie próba ratowania państwowej kasy kosztem tych którzy i tak ją w tej chwili utrzymuja.
    Dlaczego policja nie jest zupełnie zainteresowana kierowcami"
    - jezdżacymi slalomem
    - skrecajacymi w lewo z pasa do skrętu w prawo i odwrotnie
    - przejeżdżajacymi na czerwonym
    - powożącymi gruzami, które zostawiają min 4 ślady
    - wyprzedzajacymi na pasach w sytuacji, gdy inny samochód przepuszcza pieszych :shock:
    - wyprzedzającymi rowerzystów za pomoca wsadzania lusterka po pachę (im mniejszy tym bardziej)
    i wreszcie dlaczego niedoszli mordercy jeżdżący na bani nie tracą za to samochodów i majatków (bo w sejmie pracują????)
    Dlaczego policja nie intresuje się klientelą z pod wiejskich sklepów zataczajacą się na drodze. Dopiero jak taki wtoczy się komuś pod samochód, to robi się z kierowcy przestępcę. Co za róznica, czy jedziesz 50, czy 70, jak taki samochodu nie widzi.
    Orwa, dziś gość w alejach zachamował mi z piskiem przed maską, a nastepnie zawrócił przez pas zieleni (prawdopodobnie robol z budowy obwodnicy). Uratowały mnie kapcie zupełnie nie przystajace do klasy mojej octavii. Jako, że byłem z dziećmi odpuściłem najprostsze rozwiazanie i zadzwoniłem na 112. Miła pani powiedział oczywiscie, że jak nie zapisałem numerów to oni nie będą szukać na budowie zielonego passata. Moja qrwa wina.
    Nigdy nikt mi nie wmówi, że prędkość jest przyczyną wypadków. Prawo jazdy powinno być bezwzględnie zabierane właśnie takim bałwanom, którzy nie rozumieją konsekwencji swojego postępowania. Posiadanie prawa jazdy nie jest obowiązkiem jak się u nas przyjeło sądzić , ale przywilejem.
    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
    O II Tour Combi 1.6
    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

zwolin, Wiesz dlaczego policja nie przywiązuje uwagi do innych wykroczeń? Ponieważ dopuszczalną prędkość przekraczają wszyscy kierowcy i bez problemu mozna kierowców namierzyć np czając sie w krzakach a innych wykroczeń proporcjonalnie jest znacznie mniej i dlatego policja nie bedzie tracić czasu ani paliwa na jezdzenie po miescie i dbanie o bezpieczeństwo.
      Już napisałem wczesniej że chodzi tylko i wyłącznie o kasę a bezpieczeństwo jest na drugim miejscu, to samo jest z ekologią, najpierw kasa pod przykrywką walki o dobro społeczeństwa :!:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• zwolin
        Rider
        • 2010
        • 656

piramida, myślę, że tych innych wykroczeń nie jest mniej. Przynajmniej w wawie. Problem w tym, że to by trzeba było udokumentować, opisać itp. A tego się nie chce robić i tyle. Ok 1-1.5 km od domu mam skrzyżowanie, gdzie co drugi samochód jedzie prosto z pasa do skrętu w lewo, od lat i nic. Jak mieszkam tu 10 lat, to raz widziałem tam patrol. Koło mojej pracy jest skrzyżowanie, gdzie praktycznie w każdym cyklu świateł 1-2 ciężarówki przejeżdżają na czerwonym i też nic. Ostatnio nawet mało się ze mną nie pobili, bo ponieważ jechałem sam to ruszyłem tak (na zielonym oczywiście), że zostali jak barany ostatnie na środku (nie zjeżdżali ze skrzyżowania dla jasności, tylko wjechali na nie jak miałem zielone).
        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
        O II Tour Combi 1.6
        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez zwolin
          piramida, myślę, że tych innych wykroczeń nie jest mniej. Przynajmniej w wawie. Problem w tym, że to by trzeba było udokumentować, opisać itp. A tego się nie chce robić i tyle. Ok 1-1.5 km od domu mam skrzyżowanie, gdzie co drugi samochód jedzie prosto z pasa do skrętu w lewo, od lat i nic. Jak mieszkam tu 10 lat, to raz widziałem tam patrol. Koło mojej pracy jest skrzyżowanie, gdzie praktycznie w każdym cyklu świateł 1-2 ciężarówki przejeżdżają na czerwonym i też nic. Ostatnio nawet mało się ze mną nie pobili, bo ponieważ jechałem sam to ruszyłem tak (na zielonym oczywiście), że zostali jak barany ostatnie na środku (nie zjeżdżali ze skrzyżowania dla jasności, tylko wjechali na nie jak miałem zielone).
          Cos w tym jest, zamiast karać też za inne wykroczenia to lepiej przecież zabrac dowód za przyciemnione przednie szyby a co z tego że stan techniczny igła skoro szybki ciemne a obok przejezdzą stary 20 letni gruchot który przegląd techniczny ma na lewo podbijany i taki nie ma problemów:evil:
          Takie życie :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Zamieszczone przez zwolin
            Ok 1-1.5 km od domu mam skrzyżowanie, gdzie co drugi samochód jedzie prosto z pasa do skrętu w lewo, od lat i nic. Jak mieszkam tu 10 lat, to raz widziałem tam patrol. Koło mojej pracy jest skrzyżowanie, gdzie praktycznie w każdym cyklu świateł 1-2 ciężarówki przejeżdżają na czerwonym i też nic.
            wniosek że trzeba przebudować skrzyżowanie i będzie lepiej.
            U nas w Olsztynie jest na odwrót były dwa pasy z których z jednego można było skręcać w lewo a z drugiego prosto i w lewo i korków nie było a tera zmienili że tylko prosto i się dopiero porobiło.
            Pierw mysle że trzeba baranów od dróg i stawiania znaków przeszkolić aby byli dobrymi obserwatorami i naprawdę można wiele zrobić dobrze znaki ustawiając i nie pieprząc ruchu na skrzyżowaniach.
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

daneczek76, o z tymi znakami to się zgadzam

ja niestety ale za każdym razem jadąc co miasta muszę złamać przepis, tzn gdybym skręcał w prawo i gdzieś zawracał to bym nie łamał, ale dlaczego mam tak robić jak jakiś baran się walnął w malowaniu linii na drodze bo od tego się zaczęło?
              Zapomnieli zrobić przerywaną, a ostatnio postawili nakaz w prawo

Koło mnie jest dom opieki dla starszych ludzi którego dyrektor jest dobrze rozpoznawalny w mieście
              Zadzwonił do urzędu miasta z pytaniem jak mają jeździć jego pensjonariusze na wózkach elektrycznych, i usłyszał że to na wniosek policji, bo było tam dużo wypadków i nie zmienią tego, a nawet zadzwonią na komendę żeby przypilnowali mieszkańców co by nie łamali przepisów
              A dziadki maja jechać ok kilometra jak nie lepiej w górę i zawracać na rondzie :shock:
              Odkąd tu mieszkam i pamiętam, to w tym miejscu nie było ani jednego wypadku czy stłuczki!
              I jak w tym kraju ma być dobrze?

Komentarz

• Garret
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1196
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez piramida
                Panowie nie pierd...lcie o bezpieczeństwie :!: Przecież to chodzi tylko i wyłącznie o wyłudzenie kasy :!:
                otóż to!

jakby bezpieczeństwo było najwazniejsze to przecież by nie wprowadzali płatnych obwodnic czy viaToli by tiry skierować na boczne drogi :twisted:
                Garret

-----------
                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Garret
                  Zamieszczone przez piramida
                  Panowie nie pierd...lcie o bezpieczeństwie :!: Przecież to chodzi tylko i wyłącznie o wyłudzenie kasy :!:
                  otóż to!

jakby bezpieczeństwo było najwazniejsze to przecież by nie wprowadzali płatnych obwodnic czy viaToli by tiry skierować na boczne drogi :twisted:
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

do tego niech akcyzę znowu podniosą o 20-30gr i kasa jak talala
                    a my dalej będziemy dymani na lewo i prawo bo się dajemy :evil:

Komentarz

• cool_torun
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 162

Co do viatoli to zgadzam się państwo dało d...py. Wprowadzili na autostradach, ale na tych co maja koncesjonariusze - jeszcze nie doszli do porozumienia - i przez to zamieszanie. Jak już będą obowiązywały trole na koncesjonowanych odcinkach - TIR-y powrócą tam.
                      A co do łupania naz przez Państwo - mówicie mandaty że was łupią - ale o tym że więcej wydajecie na paliwo bo szybciej jeździcie - to już nie wspominacie.
                      A co do systemu skandynawskiego i płatności w zależności od zarobków - ilu jest u nas bezrobotnych którzy nie mają dochodu a jeźdżą wypasionymi furami? Niestety daleko nam jeszcze do zachodu pod pewnymi względami. Ale póki na górze będą co chwile afery, do póki społeczeństwo będzie miało w poważaniu Państwo

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

Zamieszczone przez cool_torun
                        A co do łupania naz przez Państwo - mówicie mandaty że was łupią - ale o tym że więcej wydajecie na paliwo bo szybciej jeździcie - to już nie wspominacie.
                        tzn jak będę jechał maks 80km/h to spali 5,5litrów jak 110 to spali 6,5-7,5 litrów, to raczej żadna oszczędność. Więcej oszczędzam paliwa, jeżeli mądrze zaplanuję termin wyjazdu, ale to głównie ze względu na kiepskie Polskie drogi.

Jak dla mnie, biorąc pod uwagę roczny przebieg 15tys km, koszt nowego auta wraz utratą wartości, koszty autostrad, koszty ubezpieczeń, koszty przeglądów/napraw to fakt czy będzie palił 6l czy 9l jest kosztem marginalnym.

A co do systemu skandynawskiego i płatności w zależności od zarobków - ilu jest u nas bezrobotnych którzy nie mają dochodu a jeźdżą wypasionymi furami? Niestety daleko nam jeszcze do zachodu pod pewnymi względami. Ale póki na górze będą co chwile afery, do póki społeczeństwo będzie miało w poważaniu Państwo
                        czasami mam wrażenie, iż aby jeździć wypasioną furą, trzeba właśnie wykazywać się zerowym dochodem.

PS Wyobraź sobie przetarg i koszty związane z połączeniem systemów US i Policji.
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Zorr
                          czasami mam wrażenie, iż aby jeździć wypasioną furą, trzeba właśnie wykazywać się zerowym dochodem.

Otóż to, czym więcj wykazujesz dochodu tym więcej im oddajesz haraczu, dlatego najlepiej jechać na stracie :wink:

Komentarz

• Dawidek
                            Drive
                            • 2010
                            • 47

w Polsce mamy jedne z najnizszych mandatów z krajów UE, dlaczego nikt nie wspomniał w artykule o naszych płacach...?
                            Czymś trzeba łatać dziurę budżetową ... Liczbę zdarzeń drogowych tłumaczyć przekroczeniami predkości 60 na 50 a nie fatalnym stanem drogi...

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Dawidek, dziura budzetowa? To nich jeszcze więcej urzędasów zatrudniają co roku :evil:

Komentarz

• cool_torun
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 162

Ale uczepiliście się tego Państwa. Ale cóż zawsze trzeba czymś sobie tłumaczyć własne ignorowanie prawa.
                                Jako narzekacie na ograniczenia -powiem wam coś o Kopenhadze. Jest sporo obszar tego miasta z ograniczeniem do 30 km/h. Co ciekawe na początku był to eksperyment i po testowaniu go przez kilka miesięcy zapytali mieszkańców i kierowców czy są za zniesieniem tego ograniczenia czy nie - i wiecie co ludzie powiedzieli chcemy 30 km/h.
                                Wiem wiem - zaraz się podniosą komentarze - oni maja obwodnice. No dobra - załóżmy że Warszawa czy Wrocław mają obwodnice i sądzicie że ludzie zgodzili by się na to ograniczenie? Hmmmmm. Wątpię. Niestety nasza mentalność, kultura respektowania prawa i poszanowania innych użytkowników dróg jest jeszcze daleko za zachodem. Chociaż będąc na Węgrzech i nie tylko zauważyłem że Węgrzy bardzo respektują ograniczenia i co ciekawe spotkałem na drogach zaledwie jeden patrol drogówki na jakieś 500-700 km jakie przemierzyłem w sumie przez Węgry.
                                I znowu chyba wsadziłem kij w mrowisko :twisted:

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

cool_torun, no to pomykaj sobie 30km/h po mieście :szeroki_usmiech powodzenia :P

Komentarz

• cool_torun
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 162

Piramida ja podałem tylko przykłady.
                                    U nas jest 50 i co = mało kto respektuje je.
                                    Tam jest 30 i wszyscy tego się trzymają.
                                    Poza tym przy ograniczeniu do 30 przesiadł bym się na rower. Zresztą w Kopenhadze ten pojazd jest preferowany (no fakt do ich ścieżek rowerowych nam trochę brakuje)

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

30km/h w mieście przy braku obwodnic i dróg szybkiego ruchu z prawdziwego zdarzenia to zaprzeczenie idei samochodu.

Poza tym przy ograniczeniu do 30 przesiadł bym się na rower.
                                      no właśnie :szeroki_usmiech
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

cool_torun, trochę, to mało powiedziane
                                        jak by mnie było stać na takie wleczenie itp to chętnie bym tak jeździł
                                        i nie mówię tu o czasie tylko o samochód mi chodzi
                                        u nas 10% jeździ w mieście 120-160
                                        tak podali w komunistycznych wiadomościach(TVP)

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

cool_torun, trochę, to mało powiedziane
                                          jak by mnie było stać na takie wleczenie itp to chętnie bym tak jeździł
                                          i nie mówię tu o czasie tylko o samochód mi chodzi
                                          u nas 10% jeździ w mieście 120-160
                                          tak podali w komunistycznych wiadomościach(TVP)
                                          Też to oglądałem, ja też jezdzę 120-160 w miescie tylko nie tam gdzie w kazdej chwili moze mi ktoś wyjechać czy wyskoczyć z za auta tylko tam gdzie są po 3 pasy lub na tyle pusto że nic sie wydarzyć nie może a inny pojedzie 70 pomiędzy innym zaparkowanymi autami i potrąci dziecko wybiegające z za auta :shock:
                                          Tak że nie ma regóły a uogólnianie że co 10 kierowca właśnie tak jezdzi o niczym innym nie świadczy jak o suchych statystykach, niech lepiej obliczą ile kierowców zwalnia przy przejsciach dla pieszych lub szkołach, wyprzedza na pasach, wymusza pierszeństwa i przejezdzą na czerwonym i wtedy zapoda wyniki :!: Zobaczymy ile % kierowców popełnia znacznie gorsze przewinienia niż te 120 w "mieście" :wink:

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

odnośnie autobusów ipt, to jak z kimś jadę to patrzę na odruch prawej nogi podczas mijania sklepu, przystanku z autobusem i prawie nikt w tym momencie nie trzyma nogi nad pedałem hamulca, co dla mnie jest już rzeczą odruchową, której powinni uczyć na L-ce, a tego nie robią
                                            w każdej chwili może ktoś wyskoczyć zza autobusu czy jakieś dziecko ze sklepu do drugiego po przeciwnej stronie
                                            co z tego jak będzie jechał 30km/h, jak w jednej ręce telefon, w drugiej papieros i jeszcze nie wiadomo co
                                            zresztą sam miałem wypadek, kobieta przez telefon gadała i na ostrym łuku wyleciała prosto na mnie :|

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

odnośnie autobusów ipt, to jak z kimś jadę to patrzę na odruch prawej nogi podczas mijania sklepu, przystanku z autobusem i prawie nikt w tym momencie nie trzyma nogi nad pedałem hamulca, co dla mnie jest już rzeczą odruchową, której powinni uczyć na L-ce, a tego nie robią
                                              w każdej chwili może ktoś wyskoczyć zza autobusu czy jakieś dziecko ze sklepu do drugiego po przeciwnej stronie
                                              co z tego jak będzie jechał 30km/h, jak w jednej ręce telefon, w drugiej papieros i jeszcze nie wiadomo co
                                              zresztą sam miałem wypadek, kobieta przez telefon gadała i na ostrym łuku wyleciała prosto na mnie :|
                                              no własnie bo te wszystkie policyjne ststystyki mozna sobie w du..e wsadzić :diabelski_usmiech

Powinni tak zrobić, na przykład Kraków, ciasne, ruchliwe, niebezpieczne miejsca oganiczenie do 40, szerokie jezdnie z dobrą widocznością powiedzmy do 70, dwa-trzy pasy bez zabudowań powiedzmy 90 i wtedy daje sobie głowe uciąć że większośc kierowców jezdziła by przepisowo a nie jak dotychczas, trzy pasy, zero zabudowań a tam 50km/h :shock:
                                              Mogę się założyć że żadne auto w ciągu dnia nie pojedzie przepisowo taka ulicą bo to jest absurd :!: chyba że dojebana ciężarówka która szybciej nie może

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

powinni uczyć na L-ce, a tego nie robią
                                                wielu rzeczy można byłoby uczyć na L-ce a ciągle uczą jak zdać egzamin i tyle, niedawno obserwowałem to z pozycji kursanta i zdającego egzamin na A :?
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• shok
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2070
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                                  powinni uczyć na L-ce, a tego nie robią
                                                  wielu rzeczy można byłoby uczyć na L-ce a ciągle uczą jak zdać egzamin i tyle, niedawno obserwowałem to z pozycji kursanta i zdającego egzamin na A :?
                                                  Moją żonę na kursie nauczyli jedynie awaryjnego hamowania i zdania egzaminu. Dziś już jest dobrze ale musiałem od początku uczyć ją zachowania na drodze.
                                                  Pamiętam jak po raz 1 mówię jej ,żeby odwracała leciutko głowę w bok bo auto może być w jej martwym punkcie ---odpowiedziała: a co to w ogóle jest ten martwy punkt w lusterku :wow
                                                  A jak wsiadłem kiedyś z moją szwagierką do auta to byłem przerażony jej podejściem do jazdy. np. jedzie sobie lewym pasem 50km/h i blokuje pas -pytam czemu jedzie lewym a nie prawym. Odpowiedz brzmiała bo na kursie ją tak uczyli,jedzie max dopuszczalną prędkością to może jechać lewym pasem. Najlepsze było jak parkowała. Jedzie do tyłu liczy do trzech i odbiją kierownicą bo zobaczeniu jakiegoś pachołka w tylnej szybie :lol: ---no cóż na kursie tak uczyli...

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez shok
                                                    Jedzie do tyłu liczy do trzech i odbiją kierownicą bo zobaczeniu jakiegoś pachołka w tylnej szybie
                                                    jeszcze musi te pachołki wozic w bagażniku i rozstawiać każdorazowo :lol:
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...